Enflasyon ve Ekonomik Beklentiler
Ağustos ayında enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir değişiklik görülmediğini belirten Merkez Bankası, yılın son çeyreğinde hizmet enflasyonunda iyileşme öngördüğünü açıkladı. Banka, sıkı para politikası taahhüdünü yineleyerek, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı temkinli duruşunu koruyacağını vurguladı.
Karar Metninde Değişiklikler
Mart ayındaki PPK toplantısında faiz oranı %45’ten %50’ye yükseltilmişti. Son kararda faiz sabit tutulurken, PPK karar metninde önemli değişiklikler yapıldı. Önceki aylarda yer alan, "enflasyonda bozulma görülmesi halinde para politikasının sıkılaştırılacağı" ifadesi çıkarıldı. Bunun yerine, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda “para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı” belirtildi.
Hizmet Enflasyonunda İyileşme Beklentisi
Metinde, ağustos ayı enflasyon verilerinin genel olarak ana eğilimde önemli bir değişiklik göstermediği, üçüncü çeyrek verilerinin ise iç talepte yavaşlama olduğunu ve bunun enflasyonist baskıları azalttığını doğruladığı ifade edildi. Hizmet enflasyonunda ise iyileşmenin son çeyrekte yaşanması bekleniyor.
Sıkı Para Politikası Devam Edecek
Merkez Bankası, enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceğini yineledi. Aynı zamanda, iç talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin enflasyon eğilimini aşağı çekeceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği öngörülüyor.
Likidite ve Finansal Koşullar Yakından İzleniyor
Kredi ve mevduat piyasalarındaki öngörülemeyen gelişmelere karşı, parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği ve likidite koşullarının yakından takip edileceği vurgulandı. Ayrıca, sterilizasyon araçlarının etkin bir şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi.
Son olarak, TCMB, enflasyonun ana eğilimindeki göstergelerin izlenmeye devam edeceğini ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla tüm araçların kararlılıkla kullanılacağını ifade etti.