Bursa’da 1983 yılından bugüne ev tekstili üretim ve ticaretinde adından söz ettiren başarılara imza atan Dursun Ali Tekinalp, Aleyna Tekstil olarak

Muş’tan Bursa’ya 1982 yılında gelen ve ayağının tozuyla kendini ticaret hayatına temelden giriş yapan tekstilci Dursun Ali Tekinalp, o günden bugüne birbirinden farklı ev tekstili ürünlerinin üretim, toptan satış ve ihracatını gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Bursa Press, farklı sektörlerin lider firmalarının başarı hikâyelerini ve gelecek projelerinin nabzını tutmaya devam ediyor.

Aleyna Tekstil’in sahibi Dursun Ali Tekinalp, Bursa Press’in sorularını içtenlikle yanıtlarken henüz çocuk yaşta tanıştığı tekstil üreticiliğinde çekirdekten nasıl yetiştiğini, tekstil sektörünün dünü ve bugününü değerlendirerek anlattı. İş faaliyetlerini neden yalnızca perdecilik üzerinden yürütmeye başladığının ayrıntılarını da paylaşan Tekinalp, Bursa Press ekibini Aleyna Tekstil’in BUTTİM (Bursa Uluslararası Tekstil Ticaret Merkezi)’deki adresinde konuk etti.

img-2014.jpg

  • Sayın Dursun Ali Tekinalp, Bursa’ya Muş’tan geldiğinizde epey küçük bir yaşta olmanıza rağmen büyük bir cesaretle iş yaşamına giriş yapmışsınız ama çırak olarak… Kısaca anlatır mısınız?

Henüz ilköğretim çağındayken Bursa’ya geldim. İlk olarak o dönemin en popüler sektörlerinin başında gelen tekstilde çalışmaya başladım. Elbette çıraklıkla çekirdekten başlamıştım ancak 4 yıl sonra kendi iş yerimin kapısını açtım. Profesyonel olarak 16 yaşımdan beri iş yaşamında patron olarak çalışıyorum. O dönem lakabım, ‘Küçük Patron’du. Beni böyle biliyorlardı. 1987 yıllarda Heykel’de ünlü bir düğün salonu vardı. O salonun bulunduğu binanın üst katında kollu tekstil makineleri ile yatak odası takımları üretiyorduk. Her zaman ev tekstili çalıştım. Henüz 17 yaşındaydım ve yanımda 20-25 kişi çalışıyordu.

  • 1990’lı yıllar dönemin ruhu ve ekonomide tekstilin büyük payı nedeniyle bu sektörün en parlak yıllarıydı diyebiliriz. Peki, sizin için nasıldı, anılarınızı paylaşır mısınız?

Kardeşimle ortaktık. Son 7 yıldır ayrı olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. O yıllarda Vişne Caddesi’nde üretim atölyemiz vardı ve işlerimiz çok iyiydi. Çok iyi gelirler elde ettik. 10 yıl kadar Vişne Caddesi’ndeydik.

img-2091-1.jpg

Çıraklıktan zirve yıllar 1990’lara yani…

Ben çırak olarak çekirdekten yetişmenin her zaman faydasını gördüm. 300 yıllık manuel makinelerle yatak örtüsü imalatı yaparak çıraklığa başladım. Ben geliştim, teknoloji gelişti. Derken ev tekstilinin zirve yıllarına da sektörün içinden tanıklık ettim.

img-2116-2-1.jpg

“EN ÇOK SATIŞ YAPAN PERDECİLERDEN BİRİYİZ”

Vişne Caddesi’nde nasıl bir kapasiteyle çalıştınız?

Benim için 1990’lı yıllar Vişne Caddesi demek. O dönem Türkiye’de ev tekstilinde en çok üretimi ve satışı yapan bir firmalardan biri bizdik. Perde ve yatak örtüsü üretimi bir arada gidiyordu. Kendi tasarımlarımız vardı. Bursa’nın tekstilde o yılları oldukça verimliydi. 150 kişi çalıştırıyorduk. O dönem yatak örtüsüne ilgi de büyüktü. Bugün perdeye ilgi daha fazla. Yani 2000’li yıllar perde yılları diyebilirim.

Bugün kendinizi perdeci olarak tanımlıyorsunuz değil mi?

Evet, bugün Bursa’da en bilinen, en güvenilen ve en çok satışı yapan perdecilerden biriyiz. Perde satışına talep yurt içinde ve yurt dışında oldukça büyük. Bursa’da bundan payını alıyor tabii ki. 2018 yılından beri biz de yalnızca perde üretimi, toptan satışı ve ihracatını gerçekleştiriyoruz. Bunun nedenleri arasında dekorasyon anlayışının trendleri, inşaat sektöründeki ilerleme gibi daha makro düzeyde nedenler vardır. Mikro düzendeki nedenleri ise tamamen tüketici tercihi ile doğru orantılı.

img-2108.jpg

Aleyna Tekstil’in perdecilik alanındaki faaliyetlerini özetler misiniz?

Yaklaşık 15 kalem farklı perde çeşidini biz bünyemizde üretiyoruz. Kestel’deki üretim merkezimizde, kendi makinelerimizle üretim yapıyoruz. Şu an 11 makinede toplam 5 usta ile çalışıyoruz. Armür ve desenli üretim yapıyoruz perdelik kumaşta. Üretim yaparken al-sat şeklinde TAÇ markasının ürünlerinin de satışını yapıyoruz ayrıca. Ürettiğimiz malların toptan satışını yapıyoruz. Tek top da alabilirler, onlarca, yüzlerce top da alabilirler. Fark etmeksizin müşteri memnuniyetine ve bize duyulan güvene büyük hassasiyet göstererek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Müşteri ayırmadığımız gibi, yurt dışına da Fas, Tunus, Cezayir, İran, Irak başta olmak üzere Arap ülkelerine satış yapıyoruz. İhracatımızı 2023 yılında ihracat yelpazemizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Son olarak Türkiye gündemini meşgul eden ekonomik daralmadan etkilendiniz mi? Sektörel bazda değerlendirmeleriniz neler?

Bugünkü ekonomik sıkıntılar nedeniyle olumsuz etkilenen sektörler var. Ancak ben kendi firmam adına konuşacak olursam etkilendiğimizi söyleyemem. Doğrusu iş yetiştiremiyoruz desem daha açık olur. Perdenin kullanım alanının genişliğine bağlı bir sonuç olabilir, tam olarak nedenini bilmek zor ancak işlerimiz son derece iyi ilerliyor. Açıkçası, yalnızca perde üreticiliğine daha önce başlamadığım için üzgünüm. Ayrıca, ev tekstilinde Bursa’da Muşlu bir tekstilci olarak yalnızım. İsterdim ki Muşlu hemşerilerim bu alanda adından söz ettirecek kadar faaliyette olsun ama ne yazık ki ev tekstilinde Muşlu iş insanlarının sayısı yok denecek kadar az. Ben, tekstildeki 40’ıncı yılımda gerek deneyim olarak, gerekse iş ağı olarak güvenle ve memnuniyetle faaliyetlerimizi sürdürmenin gururunu yaşıyorum.