Gündem

Ulusal taşıt tanıma sistemi ile milyarlarca liralık vergi kaybı önlenecek

Türkiye'de akaryakıt ikmal süreçlerini daha güvenli, hızlı ve verimli hale getirmek amacıyla geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), usulsüz akaryakıt harcamalarının önüne geçerek yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybını engellemeyi hedefliyor.

Abone Ol

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile Milyarlarca Liralık Vergi Kaybı Önlenecek

Türkiye'de akaryakıt ikmal süreçlerini daha güvenli, hızlı ve verimli hale getirmek amacıyla geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), usulsüz akaryakıt harcamalarının önüne geçerek yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybını engellemeyi hedefliyor.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, ticari araç sahipleri ve akaryakıt istasyonu işleten UTTS mükellefleri, 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma birimini taktırmak zorunda. Bu sistemin hayata geçirilmesiyle, şirketlere kayıtlı yaklaşık 8 milyon araç usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesinin önüne geçilecek ve akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybı minimize edilecek.

Turpak Üst Yöneticisi (CEO) Tamer Şengönül, 25 yıldır Türkiye'de Taşıt Tanıma Sistemi üzerine çalışan bir şirket olarak, UTTS ile teknolojiyi yerli ve milli hale getirerek ülkeye katma değer sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Şengönül, taşıtların yakıt depo girişlerine takılan taşıt tanıma birimleri sayesinde, yakıt dolum işlemi sırasında plaka bilgisinin otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletildiğini ve böylece kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım atıldığını vurguladı.

Bu sistemin, ticari araçların plakalarının manuel değil otomatik olarak aktarılmasını sağladığını ifade eden Şengönül, bu sayede hatalı plaka girişi ve usulsüz fiş basılmasının önüne geçileceğini söyledi. Ayrıca, otomatik tanıma ve hızlı yakıt ikmali sayesinde zaman kaybının en aza indiğini ve operasyonel verimliliğin arttığını dile getirdi.

Şengönül, UTTS'nin sadece tanınan araçlara yakıt verilmesini sağlayarak yakıt hırsızlığı ve usulsüz kullanımı önlediğini belirtti. Sistemin sunduğu raporlama özellikleriyle de araçların yakıt tüketimi, alınan yakıt miktarı ve diğer ilgili bilgilerin anlık olarak izlenebileceğini, bu sayede filo yönetimi açısından önemli kararlar alınabileceğini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, UTTS'nin 2024 başında ticari araçlar için devreye alınacağını belirterek, 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini açıkladı. Bakan Şimşek, sistemin devreye girmesiyle birlikte elle plaka girişi ve usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesinin engelleneceğini, böylece akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesinde önemli bir adım atılacağını söyledi.

2022 yılında sadece akaryakıt sektöründe 75 milyar lira değerinde usulsüz fiş ve fatura düzenlendiğini belirten Şimşek, UTTS'nin bu sorunu ortadan kaldırarak, yıllık en az 15 milyar liralık vergi kaybını önleyeceğini ifade etti.