Kurban bayramının yaklaşmasıyla beraber bayram sofraları için hazırlıklar yapılmaya başlandı. Ramazan bayramının yanı sıra bu bayramda tatlı, şeker, çikolatanın yanı sıra et tüketimi de bir hayli artmakta.

Bu kısa süre içerisinde bile olsa düzensiz ve aşırı beslenme birçok sağlık sorununu tetiklemektedir. Bu dönemde özellikle çocukların, yaşlıların, diyabet, böbrek, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olanların, fazla kilo problemi yaşayanların beslenmelerine dikkat etmesi gerekmektedir.

Sağlıklı bir kurban bayramı geçirmek için, doğru besin seçimi, gıda güvenliği ve hijyeni, etin saklanması, hazırlanması ve pişirilmesi, tatlı seçimi, günlük aktivite düzeyi gibi birçok konuda hassas davranmamız gerekmektedir. İşte sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerileri;

* Her gün olduğu gibi bayram sabahlarında da dengeli ve besleyici bir kahvaltı yapılmalı. Kahvaltıda peynir, yumurta, zeytin, tam buğday ekmeği, sebze, söğüş yeşilliklerden oluşan klasik bir kahvaltı yapılmalı ve hafif besinler tercih edilmeli.

* Et sindirimi zor olan bir besindir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açabilir. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak rahatsızlığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketilmelidir.

* Eti pişirirken içerisine ek olarak sıvıyağ, tereyağı, iç yağ, kuyruk yağ koymamalıyız. Kendi suyunda kısık ateşte kavurma, haşlama veya ızgara yöntemlerinden birisiyle pişirilmelidir.

* Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içermektedir. Kırmızı ette bulunan demirin emilimini arttırmak için yanında mutlaka C vitamini içeren besinlere yer verilmeli.

* Sakatatlar kolesterol ve doymuş yağ yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle tüketim miktarlarına dikkat etmelidir. Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının tüketmemeleri daha iyi olacaktır.

* Gün boyunca öğün atlanmamalı. Bir öğünde bütün besin gruplarından yeterli miktarlarda bulunmasına özen gösterilmeli.

 *Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir.

*Kafein tüketimine dikkat etmeli. Gittiğimiz yerlerde ikram edilen çay, kahvelerle vücudumuza fazla miktarda kafein almış oluruz. Fazla kafein tüketimi ritim bozukluğu, çarpıntı gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Bunun yanında vücutta demir emilimini de bozabilir. Özellikle demir eksikliği anemisi olan kişiler günlük kafein alımına dikkat etmeli.

* Gün içerisinde şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulmalı, en az 8 bardak su içilmelidir.

* Şerbetli ağır hamurlu tatlı ve çikolata tüketiminde porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. Bunların yerine daha hafif olan sütlü, meyveli tatlılar ya da kuru- taze meyveler tercih edilmelidir.

* Gün içerisinde olabildiğince hareketli olmalı ve en az 30 dk yürüyüş yapmaya gayret etmeliyiz.